zondag 26 februari 2012

La cuarta semana!

Wat een carnavalsgekte vorig weekend! Net zoals ik in mijn laatste blogbericht had gezegd, waren we zaterdagavond uitgenodigd door twee Spaanse meisjes op het carnavalfeest in Colmenar Viejo, een dorpje op zo'n halfuur van Madrid. Verkleed als 'punker' voegden we ons 's avonds bij het feestgedruis! En wat kunnen de Spanjaarden carnaval vieren! Iedereen was verkleed, en hoe?! Ze hadden duidelijk de duurste en meest originele kostuums uit hun kast gehaald. We hebben die avond zelfs meerdere keren de vraag gekregen 'Why are you not dressed?' -> Menen ze dat nu?! Al bij al, een heel geslaagd feest waar we ook ons best hebben gedaan om te 'socialicen' en open te staan voor de Spaanse cultuur!

Hieronder enkele sfeerbeelden:




Na al dat gefeest was het tijd voor de 'serious stuff' want maandag hadden we ons eerste examen Spaans: sp-p-p-panneeend! Echt moeilijk vond ik de leerstof nog niet, aangezien ik reeds in ons Belgenland een cursus Spaans heb gevolgd. Voor dit eerste examen was zo goed als alles eerder herhaling. Maar dat terzijde, ik haalde een 9,35/10 - muy bien, ¿no?

Dinsdag hebben we tijdens het vak 'Spanish Education System' - houd jullie vast - nog meer informatie gekregen over het Spaanse onderwijssysteem! Hoera! Om jullie kort even te laten delen in mijn kennis:

Kinderen gaan vaak van 0-3 naar een soort van kinderopvang, gelijkaardig zoals bij ons. Op 4- en 5-jarige leeftijd gaan zij naar de kleuterschool (verplicht) en net zoals bij ons gaan ze ook van 6 tot 12 naar de lagere school. Vanaf daarna is er pas een verschil met ons onderwijssysteem. De kinderen gaan hier van hun 12 tot hun 16 jaar naar de secundaire scholen. Vanaf hun 16de vervalt hun eigenlijke leerplicht. Willen zij echter toch nog verder studeren en ook eventueel naar de universiteit gaan, volgen zij nog twee jaar 'Bachillerato'. Hier kunnen zij kiezen tussen verschillende opleiding, die elk gespecifieerd zijn op een eventueel toekomstig beroep of toekomstige studie. Na deze opleiding moeten alle studenten die nog willen verder studeren een examen afleggen. Wie hiervoor niet slaagt, kan niet naar de universiteit. Maar er zouden ook nog enkele herkansingsmomenten zijn en ook dan zouden er nog kleine achterpoortjes zijn naar een plaats op de universiteit. Daarnaast heb je hier ook nog 'Colegios publicos' (of 'public shools'), Colegios privados ('private schools') en om het dan allemaal nog net iets ingewikkelder te maken zijn er ook Colegios concertados', een mengeling van het private en publieke onderwijs. De verschillen zitten hem voornamelijk in het financieringssysteem. Tot de leeftijd van 16 jaar is het onderwijs in Spanje in principe 'gratis' (ouders betalen wel voor schoolboeken, -materiaal en extra's ) maar daarna wordt het heel wat duurder. De studenten aan onze universiteit, La Salle, betalen maar liefst 800 euro per maand! Een totale schok voor ons, erasmussers want in België is dit héél wat lager, alsook in Nederland (die toch iets meer betalen dan wij) en Zweden (waar het onderwijs volledig gratis is en hogere studies enorm gefinancierd worden!). Een ander verschil met ons onderwijssysteem is de hoeveelheid aan autonomie die de scholen krijgen. Dat is hier in Spanje veel meer, wat voor heel wat manipulatie en uitsluiting van studenten zorgt. Zo kunnen universiteiten zelf bepalen hoe hoog de lat gelegd wordt en welke punten goed genoeg zijn. Zo kunnen studenten die bijvoorbeeld een 6,5/10 halen voor hun ingangsexamen afgewezen worden wanneer de meerderheid van de studenten gemiddeld een 8/10 halen. Er is hier dus vaak heel wat gefoefel, wat in het nadeel van heel wat studenten speelt. Maar ik kan nog zoveel bladzijden schrijven over het Spaanse onderwijssysteem, dus ik stel voor dat de geïnteresseerden mij contacteren wanneer er meer info is gewenst!

Tijdens de les hebben we ook een interview voorbereid voor Spaanse studenten die 'Fysiotherapie' studeren, over hun ervaringen met hun onderwijssysteem. Ik ga jullie niet met nog meer onderwijsstuff vervelen maar wat ik wel interessant vond tijdens de nabespreking van de interviews was dat de kinderen in de lagere school vanaf een bepaalde leeftijd wel Engels krijgen, maar heel vaak van leerkrachten die helemaal niet goed Engels spreken waardoor ze dus meer fout dan juist aangeleerd krijgen. Ook het tempo ligt heel laag. Elk jaar werden de cijfers, de kleuren en de basiswoordenschat in het Engels herhaald. Het meisje dat ik interviewde is op zelfstandige basis een aparte studie 'Engels' gaan volgen, als hobby, omdat zij vond dat ze deze taal echt moest kunnen spreken. Daarmee hebben we dus een antwoord op 'waarom we hier nog bijna geen Spanjaarden zijn tegengekomen die écht Engels kunnen spreken' gekregen. Dit is niet alleen een enorm minpunt voor de Spaanse studenten, ook wij kunnen meespreken van frustraties wegens zeer armzalig Engels. Sommige van onze leerkrachten schrijven heel veel fouten in hun presentaties en hun beperkte woordenschat en vaak heel slechte uitspraak maakt het allemaal nog extra moeilijk om te volgen. Voor mij echt onbegrijpbaar hoe een land als Spanje zo weinig moeite doet om een wereldtaal als het Engels onder de knie te krijgen.

Na al die bedenkingen en frustraties was het tijd voor ontspanning in de zon! Op naar Parque del Retiro (of gewoon 'Retiro' voor de vrienden) voor wat ontlading. Hoewel het nog maar februari is, komt het zomergevoel hier al aardig naar boven. Met de volle 16 graden (aanvoelend als 20 graden), een stralende zon en een hemelsblauwe lucht kan dat ook moeilijk anders!
's Avonds zijn we dan nog met enkele meisjes wat tapas gaan eten in Sol maar daarna was het flink in ons bed want het carnaval zat bij ons allen nog in het lichaam.

Donderdagnamiddag zijn we andere oorden gaan verkennen: het park 'Casa de Campo'. Dit is een groot park met een meer, zoo, pretpark en diverse wandelpaden in het westen van Madrid.





Toen we 's avonds thuiskwamen van deze ontspannende namiddag in het park, hadden we een e-mail gekregen met de punten van ons groepswerk 'Shall we all move to an island?' (waar we ons eigen onderwijssysteem moesten ontwerpen)... tromgeroffel... (want het verdient écht wel tromgeroffel) - Ketsjing! - 9,8/10!

En met deze (welverdiende - al zeg ik het zelf) goede punten sluit ik al mijn vierde week in Madrid af! De tijd gaat echt veel te snel!

Lisa

zaterdag 18 februari 2012

Het leven zoals het is ... Lisa op de Spaanse schoolbanken!


Yo trabajo, Tu trabajas, El/Ella trabaja, Nosotros trabajamos...
't Is niet al rozengeur en manenschijn hier! Ik heb al verteld over het project voor het vak 'Spanish Education System', waarbij we in een eerste groepswerk enkele onderwijssystemen van Europese landen moesten analyseren. Wel, nu was het onze beurt: maak zelf jullie eigen onderwijssysteem!
Slik... Begin er maar eens aan!

Donderdag zijn we begonnen met brainstormen: wat is de visie en de missie van ons onderwijssysteem, wie en wat hebben we allemaal nodig, enz.
In het weekend werd er twee keer afgesproken om al wat verder uit te schrijven en maandag hebben we op het appartement van Tine maar liefst vijf uur aan een stuk door getypt. 's Avonds hebben we onze powerpointpresentatie dan nog gemaakt want dinsdag moesten we ons Education System al voorstellen. Hoewel het een hele grote taak was waar veel energie en denkwerk voor nodig was, vond ik het ook een leerrijke ervaring. Het is echt niet gemakkelijk om een goed onderwijssysteem te ontwerpen. Je moet met zo veel verschillende dingen rekening houden en je hebt ook heel veel nodig. Niet alleen geld is belangrijk, maar als ik onze lijst met personen/functies bekijk die allemaal nodig zijn om een school te laten functioneren, ik kan het jullie verzekeren, dat is gene kak! En dan heb ik het nog niet over wat je aan kinderen en studenten moet aanbieden zodat iedereen iets kan studeren wat hij/zij graag wil. Heel interessant dus en ik vermoed dat we ook hier geen slechte punten op zullen halen aangezien onze leerkracht zeker tevreden was over onze presentatie! Hoewel de laatste weken al interessant waren, kijk ik nu vooral uit naar de volgende lessen want - eindelijk - zullen we te weten komen hoe het Spaanse onderwijssysteem eruit ziet. Dat werd tijd! (Het vak heet namelijk 'Spanish Education System'.) We gaan onder andere een interview moeten opstellen voor de Spaanse studenten die voor leerkracht (kleuter/lager/secundair) studeren. Een fijne manier om te ontdekken wat de gelijkenissen en verschillen zijn als je 't mij vraagt!

Ook de lessen Spaans verlopen vlot. Omdat ik in België al een korte cursus heb gevolgd, zijn er veel dingen puur herhaling. Maandag hebben we ons eerste examen van Spaans, dat wordt dit weekend toch wel een beetje studeren dan!

Maandag, na al dat harde werken, verdienden we wel iets lekkers vonden we. Caroline had een leuk hamburgertentje gezien en stelde voor om daar iets te gaan eten. Geen Mc Donalds of Quick-achtige toestanden, nee! Stel je voor: jaren 50 - 60, Grease-style met veel roze en groen, serveersters in roze pakjes (helaas geen rolschaatsen maar wel roze all stars) en gezellige bankjes. Ook het eten was in orde! Een vers broodje met verse groenten en een écht goed vlezeke.



Woensdag, na een lange schooldag, besloten we om naar de Ikea te gaan. Liesbeth was er al eens met enkele andere erasmussers geweest en het scheen de moeite te zijn want de Ikea is gevestigd in een immens groot winkelcentrum én, niet onbelangrijk, ze hadden er voor 1 euro de befaamde Zweedse balletjes met puree kunnen eten. Dus na wat rondslenteren in de Ikea (oftewel longboarden door de gangen, want Caroline had haar longboard mee - grappige toestanden!) hebben we dus lekker gegeten voor de volle 1 euro! Eigenlijk ben ik aan het liegen, want met dessert en drinken (à volonté) was het 2,5 euro.

Toen we merkten dat het al 21u30 was, zijn we aan onze tocht met de metro naar huis begonnen. Maar omdat we donderdag pas om 10u30 les hadden, besloten we nog iets te gaan drinken. We namen de metro tot in La Latina en daar liet Caroline ons eerst 'Tabacalera' zien, een oude sigarenfabriek, die omgevormd is tot een soort van cultureel centrum/tentoonstellingsruimte waar iedereen zijn kunst mag tentoonstellen en waar iedereen dit ook gratis mag komen bewonderen. Daarna zijn we nog in een cafétje/tapasbar iets gaan drinken maar omdat ze niet lang na onze aankomst gingen sluiten, zijn we nog een laatste glas wijn gaan drinken in een super kleine maar gezellige bar. Hier werden we weer op een cultuurverschil tussen Spanje en België gewezen. Onze leerkracht vertelde ons hier tijdens de les al eens over. Spanjaarden zijn veel persoonlijker en opener naar elkaar maar zeker ook naar 'vreemden' toe. Ze komen veel dichter bij je staan wanneer ze tegen je praten dan Belgen doen en ze zullen ook veel sneller contact zoeken. Dit wordt door ons al snel als opdringerig omschrijven, of te nieuwsgierig en we hebben nogal snel de indruk dat iemand ons wil lastig vallen of wil versieren. In het begin had ik het hier wel een beetje moeilijk mee, in die zin dat ik daarin te 'Belgisch' dacht, maar ik merk dat dit echt eigen is aan de cultuur en dat ik er nu ook stilaan aan begin te wennen.

Om nog een voorbeeld te geven: donderdag zijn we naar een kleine discotheek(alles krijgt hier nogal snel de naam 'discotheek', hoewel het vaak maar kleine ruimtes zijn) in onze wijk geweest: Guapa! Daar waren bijna alleen maar echt Spanjaarden en de muziek die er gespeeld werd klonk wat Latijns-Amerikaans, heel leuk om op te dansen! Maar het voorbeeld dus: we waren aan het dansen en plots voelde ik dat iemand m'n hand vastnam. Het was (vermoedelijk) een Spanjaard die me vastnam en even met mij begon te dansen (niet zo flauw dansen maar met veel beweging, een beetje swingen zelfs!), maar na enkele minuten liet hij mij weer los en ging hij weer alleen verder dansen. Voila, dat was het, zonder al te veel meer, zonder handtastelijk te zijn of zich op te dringen. Natuurlijk heb je hier ook andere clubs waar ze minder zoals het voorgaande voorbeeld handelen, maar het toont wel het cultuurverschil aan tussen België en Spanje. Ik schrok er ook eerst even van dat ik werd vastgenomen, maar ik voelde mij niet ongemakkelijk of geïrriteerd. Dat was dus het eerste echte cultuurverschil dat ik heb ervaren!
Tot zover de cultuurschock! :)

Vandaag (zaterdag) hebben we uitgeslapen en zijn we dan met Liesbeth, Caroline, Julie en Johanna naar Parque del buen Retiro gaan picknicken en hebben we de hele middag van het zonnetje genoten, zalig!

En vanavond is het carnaval! We zijn door twee Spaanse meisjes uit onze klas mee gevraagd om in een dorpje ten noorden van Madrid carnaval te gaan vieren. Overdag wordt het dorp afgesloten voor de parades in de straat en 's avonds is er een groot feest in een overdekte stierenarena - als we dat goed hebben begrepen. Ik ben benieuwd! Ze gaan daar mogen uitkijken want we gaan verkleed als punker! Ik laat jullie snel weten hoe het was!

Hasta pronto!

Lisa

donderdag 16 februari 2012

Hola a todos!


Cómo estás?
Hier alles nog steeds goed! 
Vorige week zondag was Francisca, een erasmusstudente uit Zwitserland, jarig en om dat te vieren hebben we dinsdagavond op enkele andere erasmussers hun appartement lekker gekookt! Gezellig was dat!
Op school moesten we donderdag een eerste groepswerk inleveren dus dat was even stressen. Een Spaanse leerkracht die een opdracht duidelijk moet omschrijven in het Engels, ik kan het jullie verzekeren: dat is geen evidentie! Dit groepswerk was een voorbereiding op een grotere taak: "Shall we all move to an island?". Het was de bedoeling dat we in groep een viertal 'Education Systems' van landen uit de Europese Unie analyseerden en vervolgens onze eigen conclusies, meningen en visies op deze analyse samenbrachten.
Ik heb toch even liggen zweten op die analyse want het waren maar droge en vrij saaie teksten en het was lang zoeken naar de antwoorden op onze vragen. Veel moeilijke woorden én allemaal in het Engels = niet gemakkelijk! Maar ons harde werk heeft geloond want de eerste 9/10 (in Spanje geven ze punten op 10 i.p.v. op 20) is binnen!
En met wat konden we dat beter vieren dan met: Pollo asado con patatas bravas y un poco de vino rosado?! Een lekkere gebraden kip, patatas bravas (een soort van gebakken aardappeltjes), wat brood, ananas en perzik (bij gebrek aan appelmoes!) en glaasje wijn en dat allemaal samen aan tafel op het appartement van Margot en Florie met Liesbeth, Caroline, Francisca, Julie, Maarten en Alexandra! (Hopelijk ben ik niemand vergeten?!) : heeeeerlijk!
Nadien is iedereen nog afgezakt naar een bar, maar ik ben flink naar huis gegaan om fris te zijn voor het eerste bezoek: mi madre!
Rond de middag, na heel wat heen en weer bellen en smsen en vooral veel communicatiefouten, heb ik ze dan eindelijk op de luchthaven gevonden! We hebben de metro genomen naar mijn appartement, hebben wat inkopen gedaan (de mama heeft alles betaald: joepie!) en zijn dan de Bravo Murillo afgestapt tot aan de Plaza de Castilla waar de mama de Kio torens (de schuine torens uit één van mijn vorige blogverhalen) heeft kunnen bewonderen! Een leuk weetje dat Caroline heeft gehoord: deze torens zouden een symbolische poort naar Europa vormen. We leren hier elke dag bij!
Hoewel de zon scheen, was het toch heel fris - Helaas heeft de mama net het koudste weekend uitgekozen. Sorry mama! -. Gelukkig viel ons oog op een tentoonstelling van kunstwerken van Picasso in het cutureel centrum 'Fundación Canal Isabel ||' recht t.o.v. de Plaza de Castilla. De tentoonstelling was niet echt spectaculair maar we konden ons toch even verwarmen om onze wandeltocht verder te zetten naar die 4 intrigerende dingen die we elke dag op weg naar school in de verte kunnen bewonderen: de Cuatro Torres van Madrid.

 Wie kan de mama vinden? ->
                                 

Zaterdag zijn we als echte toeristen naar het koninklijk paleis getrokken! Op onze weg daar naar toe hebben we een bezoek gebracht aan de Catedral de Nuestra Señora de la Almudena.


Een beetje griezelig aan deze kathedraal was dat je, wanneer je erdoor wandelde, eigenlijk op (familie)graven moest stappen. In ons beste Spaans hebben we dan gevraagd of het graven waar van 'speciale' mensen maar blijkbaar kan iedereen hier een plaatsje reserveren voor een bepaald bedrag. De binnenkant vond ik niet zo heel speciaal, dus ik denk niet dat ik hier een plaatsje reserveer!

Omdat we dan toch in een religieuze omgeving waren, wilde de mama nog vlug even haar laatste zonden opbiechten:



Niet ver van de kathedraal kwamen we aan het Palacio Real. We hebben het enkel van buitenaf bewonderd want onze 'to see - list' was te groot. Op woensdag kan je het koninklijk paleis gratis bezoeken als je kan voorleggen dat je inwoner van de Europese Unie bent. Dat staat dus alvast op mijn lijstje! Nadien zijn we churros con chocolate gaan eten. Voor diegenen die dit niet kennen: churros is een soort gefrituurd deeg, waarbij vaak een kop warme en dikke gesmolten chocolade bij wordt gegeven. Dit is een typisch Spaans ontbijt, maar ik vind het eerder een lekker tussendoortje.

Nadien hebben we een wandeling gemaakt in 'Parque de la Montaña', een gezellig park met een heel mooi uitzicht op de rand van Madrid. Midden in dit park staat ook een Egyptische tempel met hiërogliefen. Leuk om even door te wandelen, maar niet echt heel speciaal. Het park op zich is de perfecte plaats voor een picknick met view als je het mij vraagt!

Parque de la Montaña
Omdat de honger stilaan begon op te komen, zijn we met de metro tot in 'Sol' gereisd. In mijn reidsgids (cadeau gekregen van mijn lieve vrienden Tina!) stond het adres van een leuke tapasbar. Na door enkele gezellige straten te stappen, hebben we lekkere tapas gegeten in 'Taberna Kaixo'. Een echte aanrader! Er viel enkel over het stof op de lampenkappen te klagen, hé mama?!
Nadien zijn we tot op de Plaza Mayor gewandeld. Hele mooie gebouwen, enorm veel toeristen, een leuke en levendige sfeer en heel veel straatartiesten die hun kunsten aan het tonen waren.

Omdat we van al die afstanden en al dat moois wat vermoeid waren, hebben we ons aan de fontein op het grote plein in Sol (niet heel ver van de Plaza Mayor) in het zonneke gezet. Za - lig! Ondanks de koude temperatuur (4°C), voelt het echt lekker warm aan wanneer je in de zon zit. Als je dan je ogen sluit, voelt het echt een beetje als zomer aan.
Na een flitsbezoek aan 'El Corte Inglés', een groot Spaans winkelcentrum (een beetje vergelijkbaar met de Inno), hebben we de metro terug genomen naar Cuatro Caminos, het metrostation op de Bravo Murillo, my hometown. Terwijl de mama een siësta hield - nog geen twee dagen in Madrid en ze is al aan 't Spaanse leven gewend - ben ik nog ontbijt gaan kopen voor zondag. Avondeten hoefde ik niet te kopen want ik werd getrakteerd op een heerlijke paella en een glaasje vino rosado in een restaurantje op de Plaza Mayor. Heel fancy was het daar. Niet alleen aten we in een mooie en gezellige kelder, wanneer we iets wilden bestellen of de rekening wilden vragen, moesten we op het correcte knopje drukken op een soort van afstandsbediening/bakje. Gemakkelijk!
Zondag zijn we dan nog enkele top 10-bezienswaardigheden gaan bezoeken, zoals El Rastro, een grote markt waar je echt alles kan vinden en om dit leuke weekend af te sluiten hebben we nog wat van de zon in Parque del Buen Retiro genoten.
Aan alle mooie liedjes komt een einde, en dus ook aan het bezoek van de mama! We hebben nog iets gedronken op de luchthaven en dan was het al tijd om weer afscheid te nemen. Heel raar was dat, want anders dan twee weken geleden, was ik het die van op een afstand nog een laatste keer kon zwaaien tot ze bij de douane kwam. En voor heel even was dat gevoel van 'helemaal alleen op de wereld' er weer. Maar ik heb het hier veel te druk, er is hier te veel leuks te doen en ik ben omringd met veel te leuke mensen om ook maar iets langer dan 10 seconden heimwee te hebben. Over amper tien weken ben ik alweer thuis en het zal niet heel lang duren voor ik mijn Belgische leventje weer gewoon ben. Maar tot het zover is, geniet ik hier nog ten van mijn vrijheid en zelfstandigheid.
't Is maar dat jullie geen verkeerde ideeën krijgen: me gusta mi vida español!

Tot snel!
Lisa


zaterdag 4 februari 2012

La primera semana !

De eerste week in Madrid zit er al op, de tijd vliegt hier echt voorbij!
Gelukkig heb ik nog drie maanden de tijd om van deze prachtige en veelzijdige stad te genieten.

Een overzicht van mijn eerste week, even denken!
Maandag hadden we dus vooral een introductiedag, zonder echt les gehad te hebben. Dinsdag zijn we er dan echt ingevlogen! Hieronder een overzichtje van mijn lessen voor de komende drie weken (want we werken in modules):

-Maandag: 9u. - 12u.: Spanish Language Course
-Dinsdag: 10u. - 12u.: Spanish Education System
                     12u. - 14u.: Spanish Language Course
-Woensdag: 9u. - 12u.: Spanish Language Course
                  12u. - 15u.: International Academic Activities
-Donderdag: 10u. - 14u.: Spanish Education System
-Vrijdag: met de 'V' van 'Vrij'! (Dagje om papierwerk e.d. in orde te brengen)

Voila! Dat zijn mijn dagelijkse bezigheden voor de komende drie weken dus.
'Spanish Language Course' is eigenlijk gewoon Spaanse les. Daar doe ik dus goed mijn best om het Spaans onder de knie te krijgen. Ik heb ook al meteen een leuke anekdote over deze les. Maandag, na de introductie, hebben we onze eerste test 'Spaans' moeten afleggen, om te bepalen in welke groep we geplaatst zouden worden: 'beginners' of 'advanced'. Dinsdagochtend werd ons de lijst van de 'advanced' meegedeeld en wie werd er als laatste afgeroepen - u raadt het nooit - jawel, ik! Hartkloppingen, vapeurs en complete verbazing!
# HELP! Ik kan helemaal geen Spaans! #
Ik ben dan gaan vragen of het geen vergissing was, maar volgens de test was ik geen beginner meer, maar net over de grens naar de gevorderden. Ik heb de eerste les dan proberen (!) volgen, maar zonder al te groot succes. Ik kon het meeste vrij goed verstaan, maar kon door gebrek aan woordenschatkennis helaas heel weinig antwoorden. Het leek me daarom ook het best om me bij de beginners te voegen zodat ik eerst wat woordenschatkennis kan opdoen en ik toch zeker iets leer.

In de lessen 'Spanish Education System' gaan we snel meer te weten komen over het onderwijs in Spanje, maar gaan we ons ook in de plaats stellen van de regering en ministers: eerste grote taak: ontwerp in groep een eigen onderwijssysteem! En ik moet zeggen, dat is niet makkelijk!

Ons derde en laatste vak voor de komende weken, 'International Academic Activities' is een 'specialleke'. Dit vak volgen we namelijk samen met een hoop Spaanse studenten van onze universiteit. Woensdag kwamen we voor de eerste keer samen en hebben we elkaar door enkele activiteiten al wat beter leren kennen. Eerste indruk: TOF! Allemaal vriendelijke, open en goedlachse studenten! We gaan de komende weken over verschillende onderwijs gerelateerde onderwerpen les krijgen en uit die onderwerpen hebben we er al eentje moeten kiezen om een groepswerk en presentatie rond uit te werken in een groep van 'erasmussers (onze 'nationaliteit' en stempel voor de komende drie maanden) en Spaanse studenten.

 
Enkele Spaanse studenten en Erasmusstudenten aan het genieten van het zonnetje!

Tot nu toe vallen de lessen goed mee. Het enige, soms wat vermoeiende, is het continu bezig zijn met drie talen in mijn hoofd: Engels, Spaans en Nederlands.Mijn notities vormen ook een zeer vreemde mengeling van Engelse en Nederlandse woorden, maar voorlopig kan ik er nog aan uit!
Gelukkig zijn er ook nog de vele Belgische en Nederlandse medestudenten waar ik na de lessen weer 'normaal' tegen kan praten. Dat voelt echt een beetje als thuis komen. Maar de taal die we hier op dit moment het meest gebruiken is toch wel Engels. Hopelijk kan ik tegen april even vlot in het Spaans communiceren! Fingers crossed! Maar vooral: trabajar y estudiar!

We hebben ook deze week weer een beetje de toerist uitgehangen, het zou schandalig zijn moesten we dat niet doen! Door de week heen hebben we al enkele appartementen van elkaar bezichtigd en hebben we ook zo weer al een klein stukje van de verschillende wijken van Madrid gezien. Elke wijk is echt wel verschillend, maar ook echt mooi op z'n eigen manier! Vandaag zijn we ook met enkele erasmussers naar het museum 'Reina Sofia' geweest maar na twee verdiepingen interessante kunst hebben we ons bezoek gestaakt en zijn we in een gezellige bar iets gaan drinken! 't Is echt wel een aanrader, geen klassiek museum maar een interessant geheel van vele verschillende exposities en ook 'Guernica' (the real thing!) van Pablo Picasso kan je hier bewonderen. Handig om te weten: volledig gratis te bezoeken op zaterdag vanaf 14u.30!

De avondactiviteiten bestonden deze week voornamelijk uit iets gaan drinken en het verkennen van de vele bars in Madrid - gecensureerde versie! ;)



Wat ik na deze eerste week vooral kan vaststellen: leuke vooruitzichten! Een hele leuke groep erasmus- en andere studenten, interessante lessen en een ongelooflijke stad om te leren kennen.

Die drie maanden die eerst zo lang gingen lijken te duren, lijken nu al veel te kort!

Buenas noches y hasta pronto,

Lisa